Waarom goed crisismanagement voor elke organisatie essentieel is

Het is voor zowel grote als kleine organisaties van cruciaal belang om voorbereid te zijn op situaties die de bedrijfscontinuïteit kunnen verstoren. Denk aan natuurrampen, cyberaanvallen, leveringsproblemen of schandalen. Er zijn allerlei verschillende voorbeelden van interne of externe gebeurtenissen die invloed hebben over de bedrijfsvoering.  Zonder een geoefend Crisis Management Team (CMT) kan een organisatie ernstige schade oplopen of zelfs failliet gaan.

 

Waarom is crisismanagement belangrijk?

Het belangrijkste doel van crisismanagement is altijd de veiligheid van medewerkers en andere betrokkenen. Een goed geoefend crisismanagementteam helpt risico's te herkennen en beheersen waardoor schade aan medewerkers, eigendommen en de bedrijfsreputatie beperkt kan blijven. Daarnaast zijn er nog een aantal andere doelen van belang:
  • Continuïteit van bedrijfsvoering: Een crisis kan dagelijkse werkzaamheden flink verstoren. Met een goede voorbereiding kunnen organisaties sneller reageren en de impact beperken. Daardoor zal een organisatie weer sneller operationeel kunnen zijn.
  • Beheer van reputatie: Tijdens een crisis komt de reputatie van een organisatie vaak onder druk te staan. Een effectieve crisisrespons kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en andere belanghebbenden behouden of zelfs versterken. Mits er kordaat wordt gereageerd door het crisismanagementteam.
  • Naleving van wet- en regelgeving: In veel sectoren gelden strenge regels rondom crisismanagement. Het niet naleven daarvan kan juridische problemen als gevolg hebben.

     

Voor wie is crisismanagement belangrijk?

Multinationals en grote organisaties kunnen te maken krijgen met een breed scala aan mogelijke crises. Voor hen is crisismanagement een essentieel onderdeel van hun risicomanagementstrategie. Maar ook minder grote bedrijven hebben crisismanagement nodig, zoals:
  • Kleine en middelgrote ondernemingen (MKB): Het MKB heeft misschien minder middelen, maar deze organisaties zijn net zo kwetsbaar. Zij kunnen het zich vaak minder goed veroorloven om grote verliezen te lijden, waardoor een goede voorbereiding nog belangrijker is.
  • Non-profitorganisaties: Deze organisaties moeten hun missie blijven vervullen, zelfs in crisistijd. Een crisismanagementteam helpt om de activiteiten voort te zetten en de doelgroep te blijven ondersteunen.
  • Publieke sector: Overheidsinstanties en publieke instellingen moeten operationeel blijven om de veiligheid en dienstbaarheid voor burgers te kunnen blijven garanderen.

     

Hoe kan www.veiligheidstrainingen.nl helpen?

Voor directies en managementteams is het belangrijk om te weten dat ze bij ons terecht kunnen voor advies over het samenstellen van een crisismanagementteam en het volgen van een cursus crisismanagement. Deze cursussen, die ook oefenscenario's omvatten, helpen jouw organisatie om goed voorbereid te zijn op allerlei soorten crises.

Door te oefenen met realistische crisissituaties, kunnen organisaties van alle soorten en maten effectiever leren omgaan met onverwachte gebeurtenissen en hun bedrijfscontinuïteit waarborgen. Neem contact met ons op om te zien hoe wij kunnen helpen uw organisatie voor te bereiden op mogelijke crises.

Lees meer

  • De-escalerend werken bij agressie: zo houd je de situatie onder controle
    De-escalerend werken bij agressie: zo houd je de situatie onder controle
    Agressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die boos wordt omdat hij te lang moet wachten, een patiënt die gefrustreerd is over een behandeling, of een collega die zijn irritatie niet onder controle houdt. Vooral in sectoren als zorg (29,6%) en horeca (20%) krijgen medewerkers regelmatig te maken met ongewenst gedrag (NEA, 2023). Maar ook in andere sectoren zoals handel, onderwijs en bij de overheid ervaren werknemers ongewenst gedrag, variërend van frustratie-uitbarstingen tot verbale bedreigingen. Hoe ga je hiermee om zonder dat de situatie escaleert? Het antwoord ligt in de-escalerend handelen.
  • 10 vormen van agressie op de werkvloer
    10 vormen van agressie op de werkvloer
    Agressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die scheldend de winkel verlaat, een collega die subtiel manipuleert of een leidinggevende die dreigt met ontslag als je niet doet wat hij wil; het zijn allemaal vormen van agressie. En niet alleen de vorm van agressie kan verschillen, maar ook de aard ervan. Daar kun je meer over lezen in ons artikel over frustratie agressie, witteboorden agressie en instrumentele agressie.
     
  • Hoe spreek je een collega aan op ongewenst gedrag?
    Hoe spreek je een collega aan op ongewenst gedrag?
    Een veilige werkomgeving begint bij respectvol gedrag. Maar wat als een collega grensoverschrijdend of ongewenst gedrag vertoont? Denk aan kleinerende opmerkingen, ongepaste grappen, lastig gedrag of pesterijen. Veel mensen vinden het lastig om zoiets uit te spreken uit angst voor een negatieve reactie of het schaden van de werkrelatie. Het kan spannend zijn om dit gesprek aan te gaan. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Hoe pak je dit op een effectieve én respectvolle manier aan?
  • Test je kennis: crisismanagement
    Test je kennis: crisismanagement
    Een bedrijfscrisis kan vele vormen aannemen: van negatieve publiciteit, de productie die stilvalt tot brand in het bedrijfspand. Als er een crisis uitbreekt, kan goed crisismanagement een reddingsboei in nood zijn voor organisaties. Het hebben van een goed voorbereid crisismanagementteam kan het verschil betekenen tussen complete chaos en gecontroleerd reageren. Maar hoe goed is jouw kennis over crisismanagement? Weet je waarom een organisatie een crisismanagementteam zou moeten hebben, of hoe zo'n team samenwerkt met een BHV-team?
  • De meerwaarde van oefenen een trainingsacteur tijdens een cursus
    De meerwaarde van oefenen met een trainingsacteur tijdens een cursus
    In veel beroepen krijgen mensen te maken met (seksueel)grensoverschrijdend gedrag, ongewenst gedrag of agressie. Van zorgprofessionals en receptionisten tot klantenservicemedewerkers of onderwijzers. Het volgen van een training kan helpen om te leren hiermee om te gaan. De impact van zo’n training is nog groter met de inzet van een professionele trainingsacteur. Maar waarom is dat nou zo waardevol? Wij leggen het je uit!
  • 25 voorbeelden van een crisis
    25 voorbeelden van een crisis
    Een crisis is een ernstige verstoring van de bedrijfscontinuïteit, die vaak onverwachts optreedt. De crisis kan het vermogen van een organisatie om normaal te functioneren, ernstig in gevaar brengen. Deze verstoringen kunnen voorkomen bij zowel kleine als grote organisaties, en kunnen uiteenlopen van financiële tegenslagen en cyberaanvallen tot natuurrampen en PR-schandalen. Elke sector wordt geconfronteerd met verschillende soorten uitdagingen en risico’s. Het vermogen van een bedrijf om adequaat te reageren op een crisis kan het verschil maken en de impact van een crisis beperken.
  • De integriteitsdriehoek: Een hulpmiddel tegen ongewenst gedrag
    De integriteitsdriehoek: Een hulpmiddel tegen ongewenst gedrag
    Ongewenst gedrag, zoals agressie, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten, is een uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben. Een van de manieren om dit gedrag te begrijpen en aan te pakken, is door gebruik te maken van de "integriteitsdriehoek". Dit model biedt handvatten om ongewenst gedrag te verminderen en te beheersen. In dit artikel bespreken we hoe de integriteitsdriehoek kan worden ingezet om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan.
  • De impact van een crisis op een organisatie: Hier had je misschien nog niet aan gedacht
    De impact van een crisis op een organisatie: Hier had je misschien nog niet aan gedacht
    Elke organisatie, groot of klein, kan onverwachts geconfronteerd worden met een crisis. Of het nu gaat om een natuurramp, een cyberaanval, leveringsproblemen of een reputatieschade, de impact kan enorm zijn en de bedrijfscontinuïteit verstoren. Het begrijpen van deze gevolgen is belangrijk voor directies en managementteams, zodat de juiste maatregelen kunnen nemen. In dit artikelen leggen we uit wat de impact van een crisis kan zijn en waarom het essentieel is om je als organisatie goed voor te bereiden.
     
  • Gebeurtenissen die uit kunnen lopen op een crisis: bereid je voor met crisismanagement
    Gebeurtenissen die uit kunnen lopen op een crisis: bereid je voor met crisismanagement
    Een crisis ontstaat vaak snel en onverwacht. Door risico’s in beeld te hebben en je als organisatie goed voor te bereiden op een mogelijke crisissituatie, kan je organisatie een hoop ellende bespaard blijven. Dat geldt de kleine organisaties misschien nog wel meer dan voor de grote. Maar hoe bereid je de organisatie nu preventief voor op zo’n stressvolle situatie en met welke scenario’s moet je rekening houden? In dit artikel vertellen we je hoe crisismanagement jouw organisatie kan helpen. En geven we je een beeld van de verschillende soorten gebeurtenissen die kunnen uitmonden in een crisis voor je organisatie. 

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.