Hulp bij geweld tegen lokale en regionale politici
Agressie en geweld, ook de politiek krijgt ermee te maken. Overal in Nederland komen bedreiging richting politieke ambtsdragers voor. Het kabinet gaat daarom lokale en regionale politici zoals wethouders, burgemeesters en gedeputeerden helpen beter om te gaan met agressie en geweld.
In totaal is 29% van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen vorig jaar slachtoffer geworden van een of meerdere geweldsincidenten. Dit blijkt uit de Monitor Agressie en Geweld 2018, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Dit is 2% meer dan in 2016.


Afname werkplezier
Dat agressie en geweld een negatief effect heeft op slachtoffers en nadelige gevolgen kan hebben, dat spreekt voor zich. Zo geeft vier op de tien slachtoffers aan te maken hebben gehad met nadelige gevolgen na een incident. Uiteraard speelt de ernst van het incident hierin een grote rol. Het meest genoemde negatieve effect na een incident blijkt de afname van het werkplezier. Terwijl werkplezier van essentieel belang is voor het uitvoeren van je functie! Twee op de drie politieke ambtsdragers die slachtoffer zijn geweest van een ernstig incident, geeft aan negatieve gevolgen te hebben ondervonden. Ook slachtoffers van fysieke agressie, bedreiging en intimidatie ervaren relatief vaak negatieve effecten in vergelijking tot slachtoffers met verbale agressie.


Ondersteuning en training voor iedereen
Slecht 28% van de organisaties heeft het afgelopen jaar bestuurders getraind of voorgelicht over het omgaan met agressie en geweld door burgers. Voor volksvertegenwoordigers ligt dit percentage op 18%. Hoe ze het agressie en geweld probleem gaan aanpakken? Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met een landelijk ondersteuningsteam, bestaande uit ervaren (oud-)politici en onafhankelijk experts op het gebied van nazorg, integriteit en beveiliging, slachtoffers bijstaan na een incident. Om de weerbaarheid van het lokale bestuur te vergroten wordt extra ingezet op bewustwording, opleiding en oefenen in het omgaan met agressie en geweld.
Bron: Monitor Agressie & Geweld Politieke Ambtsdragers 2018
Bron: Monitor Agressie & Geweld Politieke Ambtsdragers 2018
Agressie en geweld training
In onze Ongewenst gedrag trainingen leer je op een veilige en respectvolle manier met mensen omgaan die afwijkend gedrag vertonen. Zo leer je ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag en hoe je moet omgaan en handelen naar onveilige situaties. Heb jij, of hebben jouw medewerkers, direct contact met klanten, cliënten, patiënten, leerlingen, omstanders of andere burgers? Dan is Ongewenst gedrag training zeker interessant!
Bekijk ons aanbod van trainingen voor omgaan met ongewenst gedrag.
Bekijk ons aanbod van trainingen voor omgaan met ongewenst gedrag.
Lees meer
-
De-escalerend werken bij agressie: zo houd je de situatie onder controleAgressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die boos wordt omdat hij te lang moet wachten, een patiënt die gefrustreerd is over een behandeling, of een collega die zijn irritatie niet onder controle houdt. Vooral in sectoren als zorg (29,6%) en horeca (20%) krijgen medewerkers regelmatig te maken met ongewenst gedrag (NEA, 2023). Maar ook in andere sectoren zoals handel, onderwijs en bij de overheid ervaren werknemers ongewenst gedrag, variërend van frustratie-uitbarstingen tot verbale bedreigingen. Hoe ga je hiermee om zonder dat de situatie escaleert? Het antwoord ligt in de-escalerend handelen.
-
10 vormen van agressie op de werkvloerAgressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die scheldend de winkel verlaat, een collega die subtiel manipuleert of een leidinggevende die dreigt met ontslag als je niet doet wat hij wil; het zijn allemaal vormen van agressie. En niet alleen de vorm van agressie kan verschillen, maar ook de aard ervan. Daar kun je meer over lezen in ons artikel over frustratie agressie, witteboorden agressie en instrumentele agressie.
-
Hoe spreek je een collega aan op ongewenst gedrag?Een veilige werkomgeving begint bij respectvol gedrag. Maar wat als een collega grensoverschrijdend of ongewenst gedrag vertoont? Denk aan kleinerende opmerkingen, ongepaste grappen, lastig gedrag of pesterijen. Veel mensen vinden het lastig om zoiets uit te spreken uit angst voor een negatieve reactie of het schaden van de werkrelatie. Het kan spannend zijn om dit gesprek aan te gaan. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Hoe pak je dit op een effectieve én respectvolle manier aan?
-
Test je kennis: crisismanagementEen bedrijfscrisis kan vele vormen aannemen: van negatieve publiciteit, de productie die stilvalt tot brand in het bedrijfspand. Als er een crisis uitbreekt, kan goed crisismanagement een reddingsboei in nood zijn voor organisaties. Het hebben van een goed voorbereid crisismanagementteam kan het verschil betekenen tussen complete chaos en gecontroleerd reageren. Maar hoe goed is jouw kennis over crisismanagement? Weet je waarom een organisatie een crisismanagementteam zou moeten hebben, of hoe zo'n team samenwerkt met een BHV-team?
-
De meerwaarde van oefenen met een trainingsacteur tijdens een cursusIn veel beroepen krijgen mensen te maken met (seksueel)grensoverschrijdend gedrag, ongewenst gedrag of agressie. Van zorgprofessionals en receptionisten tot klantenservicemedewerkers of onderwijzers. Het volgen van een training kan helpen om te leren hiermee om te gaan. De impact van zo’n training is nog groter met de inzet van een professionele trainingsacteur. Maar waarom is dat nou zo waardevol? Wij leggen het je uit!
-
25 voorbeelden van een crisisEen crisis is een ernstige verstoring van de bedrijfscontinuïteit, die vaak onverwachts optreedt. De crisis kan het vermogen van een organisatie om normaal te functioneren, ernstig in gevaar brengen. Deze verstoringen kunnen voorkomen bij zowel kleine als grote organisaties, en kunnen uiteenlopen van financiële tegenslagen en cyberaanvallen tot natuurrampen en PR-schandalen. Elke sector wordt geconfronteerd met verschillende soorten uitdagingen en risico’s. Het vermogen van een bedrijf om adequaat te reageren op een crisis kan het verschil maken en de impact van een crisis beperken.
-
De integriteitsdriehoek: Een hulpmiddel tegen ongewenst gedragOngewenst gedrag, zoals agressie, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten, is een uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben. Een van de manieren om dit gedrag te begrijpen en aan te pakken, is door gebruik te maken van de "integriteitsdriehoek". Dit model biedt handvatten om ongewenst gedrag te verminderen en te beheersen. In dit artikel bespreken we hoe de integriteitsdriehoek kan worden ingezet om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan.
-
Waarom goed crisismanagement voor elke organisatie essentieel isHet is voor zowel grote als kleine organisaties van cruciaal belang om voorbereid te zijn op situaties die de bedrijfscontinuïteit kunnen verstoren. Denk aan natuurrampen, cyberaanvallen, leveringsproblemen of schandalen. Er zijn allerlei verschillende voorbeelden van interne of externe gebeurtenissen die invloed hebben over de bedrijfsvoering. Zonder een geoefend Crisis Management Team (CMT) kan een organisatie ernstige schade oplopen of zelfs failliet gaan.
-
De impact van een crisis op een organisatie: Hier had je misschien nog niet aan gedachtElke organisatie, groot of klein, kan onverwachts geconfronteerd worden met een crisis. Of het nu gaat om een natuurramp, een cyberaanval, leveringsproblemen of een reputatieschade, de impact kan enorm zijn en de bedrijfscontinuïteit verstoren. Het begrijpen van deze gevolgen is belangrijk voor directies en managementteams, zodat de juiste maatregelen kunnen nemen. In dit artikelen leggen we uit wat de impact van een crisis kan zijn en waarom het essentieel is om je als organisatie goed voor te bereiden.