Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht

dinsdag 3 mei 2022
1 op de 5 vrouwelijke medewerkers van 15 tot 25 jaar krijgt op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. De enquête is afgenomen in het laatste kwartaal van 2021 bij 50.000 medewerkers van 15 tot 75 jaar. Daarbij is het opvallend dat dit ongewenste gedrag het vaakst van externe personen komt, zoals klanten, patiënten, leerlingen en passagiers. Beroepsgroepen met veel persoonlijk contact zijn extra kwetsbaar. Denk aan verpleegkundigen, verzorgenden, kassamedewerkers en horecapersoneel. Hoeveel van deze onjuist bejegende vrouwen werken bij jouw organisatie, denk je? En nog belangrijker: hoe kun je deze groep helpen dit ongewenste gedrag te voorkomen of om te buigen? 

Ongewenste aandacht in 2021

De grootste groep vrouwen die te maken krijgt met ongewenste seksuele aandacht, zit in de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar. Uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO blijkt dat maar liefst 21 procent van deze medewerkers te maken hebben gehad met ongewenste aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Externen dus. Maar ook onder eigen collega’s komt dit voor. Zo gaf 6 procent van de vrouwelijke werknemers in dezelfde leeftijdsgroep aan in het afgelopen jaar ongewenste aandacht van leidinggevenden of collega’s te hebben gekregen. En dat is in iedere leeftijdsgroep meer dan bij mannen. Zo heeft 11% van de vrouwen ongewenste aandacht gekregen van externen en 2% van de mannelijke collega’s. 

Verpleegkundigen vaakst last

Als we dan gaan kijken naar de beroepsgroepen, zien we dat Mbo-verpleegkundigen het vaakst moeten dealen met ongewenste seksuele aandacht van patiënten of andere externen. Hoeveel?  37%. Gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden en fysiotherapeuten volgen met percentages tussen de 18 en 25%. Buiten de zorg zijn het vooral kassamedewerkers, kelners en barpersoneel die het vaakst ongewenste aandacht van klanten melden. In de horeca blijkt dat kelners, barpersoneel en keukenhulpen ook relatief vaak (6%) te maken hebben met dit soort aandacht van leidinggevenden of collega’s. 

Intimidatie door klanten

Ook andere vormen van ongewenst gedrag komen steeds vaker voor op de werkvloer. Denk aan pesten, intimidatie of lichamelijk geweld. Uit dit rijtje komt intimidatie het meest voor, vertellen de cijfers van de NEA van CBS en TNO ons: in 2021 had 18% van alle werknemers te maken met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Als het gaat om intimidatie door een leidinggevende of collega is dat 9%. Dezelfde verhouding zien we bij lichamelijk geweld: ook dit komt vaker voor in contact met externen dan bij collega’s onderling. In tegenstelling tot pestgedrag, want dat zien we juist weer meer terug onder collega’s. 

Trainen op omgaan met ongewenst gedrag

Deze cijfers van de NEA van CBS en TNO liegen er niet om. Het is dan ook meer en meer belangrijk om ongewenst en grensoverschrijdend gedrag te herkennen en te leren hoe je er op een juiste manier mee kunt omgaan. Hebben jouw medewerkers direct contact met klanten, cliënten, patiënten, leerlingen, omstanders of andere externen? Dan is het zinvol om ze te gaan trainen op dit actuele thema. Veiligheidstrainingen.nl zorgt ervoor dat jouw medewerkers op een veilige en respectvolle manier met mensen kunnen omgaan die ongewenst gedrag vertonen, mét behoud van de relatie. Want ook dat is belangrijk. Tijdens onze trainingen leert iedere deelnemer ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag en hoe om te gaan met onveilige situaties.
 

Ga voor een veilig gevoel!

Meer weten of wil je advies op maat over de cursussen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder! Veiligheidstrainingen.nl adviseert en verzorgt veiligheids- en preventietrainingen voor organisaties in diverse branches door heel Nederland. Voor zowel incompany (groepstrainingen op locatie) als open rooster (individueel te volgen). Vraag voor een incompany training een vrijblijvende offerte aan of bekijk ons cursusaanbod. Met onze cursussen reduceren wij de hedendaagse criminaliteit en zorgen wij samen met jou voor veiligheid en een veilig gevoel.

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO
 

Leren omgaan met ongewenst gedrag?

Wil je na het lezen van dit artikel jezelf of je medewerkers beschermen en handvatten geven tegen ongewenst gedrag en agressie? Bij ons volg je een training omgaan met ongewenst gedrag, waar we ook ingaan op specifieke voorbeelden uit de training. Dit betekent dat we ook aan de slag gaan met ervaringen met klanten, patienten en andere externen.

Wij bieden zowel individuele trainingen als groepstrainingen aan.
Individueel te volgen: Basistraining omgaan met ongewenst gedrag en agressie

Liever een groepstraning volgen? Wij bieden verschillende opties aan:

Lees meer

  • Hoe het EO-programma ‘Black-out’ organisaties inzicht biedt in de impact van langdurige stroomuitval en de bedrijfscrisis die kan ontstaan.
    EO-programma ‘Black-out’ geeft inzicht in de impact van langdurige stroomuitval op organisaties en hoe dit kan leiden tot bedrijfscrises
    Op maandag 11 november werd op NPO1 het programma ‘Black-out’ uitgezonden. Een fictief journaal waarin inzicht werd gegeven in wat er gebeurt als in Nederland langdurig de stroom uitvalt. Gemaakt in samenwerking met de overheid, waaronder verschillende ministers en de gemeente Utrecht. Niet alleen de gevolgen voor mensen werden zichtbaar, ook werd inzichtelijk gemaakt wat de impact hiervan is voor organisaties. Een goed voorbeeld van een crisissituatie die een bedrijfscrisis kan veroorzaken. Of je nou fietsenmaker of bakker bent, in de retail werkt, agrarische sector of de logistiek. Het heeft op alle branches en organisaties impact.
  • NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    Kwetsende scheldpartijen, agressie, bedreiging, intimidatie, discriminatie en ongewenst gedrag: dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit nog steeds voor, ook op de werkvloer. Het CBS en TNO voerden in 2023 wederom, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ‘Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het rapport publiceerden ze in 2024. De cijfers? Die liegen er niet om. Daarom is het goed om als organisatie te weten wat je kunt, of misschien zelfs móet, doen om je medewerkers te beschermen.
  • BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV.NL doopt de zomermaanden om tot BHV opfrisweken. Heel juli en augustus staan in het teken van het opfrissen van kennis en vaardigheden. 
  • Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Wil jouw organisatie in 2024 aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar kunnen jullie wel wat inspiratie gebruiken? We delen graag de succesvolle veiligheidsinitiatieven van andere bedrijven met je, zodat jouw organisatie vol goede ideeën dit nieuwe jaar tegemoet kan. Zoals het organiseren van een BHV-dag, het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid, het versterken van de bedrijfsnoodorganisatie en effectieve methoden om ongewenst gedrag aan te pakken.
  • Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    In maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
  • Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
    Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
  • BHV helpt je de balans op te maken
    BHV.NL helpt je de balans op te maken: hoe veilig is jouw organisatie?
    Hoe veilig is jouw organisatie?
  • Nederlandse overheid komt met actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
    Nationaal actieplan seksueel ongewenst gedrag in aantocht
    Wat kun (en moet) jij doen als werkgever?
  • BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    Bij BHV.NL staat de zomer weer in het teken het opfrissen van kennis en vaardigheden. Want jaarlijks je kennis opfrissen kan van levensbelang zijn.

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.