Gebeurtenissen die uit kunnen lopen op een crisis: bereid je voor met crisismanagement

Een crisis ontstaat vaak snel en onverwacht. Door risico’s in beeld te hebben en je als organisatie goed voor te bereiden op een mogelijke crisissituatie, kan je organisatie een hoop ellende bespaard blijven. Dat geldt de kleine organisaties misschien nog wel meer dan voor de grote. Maar hoe bereid je de organisatie nu preventief voor op zo’n stressvolle situatie en met welke scenario’s moet je rekening houden? In dit artikel vertellen we je hoe crisismanagement jouw organisatie kan helpen. En geven we je een beeld van de verschillende soorten gebeurtenissen die kunnen uitmonden in een crisis voor je organisatie. 

Crisismanagement in het kort

Crisismanagement zet je in bij een ongewenste gebeurtenis of grootschalige dreiging die impact heeft op de bedrijfscontinuïteit. Dat gebeurt niet alleen bij grootschalige gebeurtenissen zoals een natuurramp of een aanslag, maar kan ook bij minder grote interne en externe gebeurtenissen het geval zijn. Alle acties die je organisatie onderneemt om de dreiging (oftewel: de (potentiële) crisissituatie) te voorkomen of onder controle te krijgen noem je crisismanagement. Daarbij is ook de bescherming van de reputatie en het welzijn van het personeel prioriteit. Super belangrijk, want door actie te ondernemen borg je de bedrijfscontinuïteit. Een goed voorbereid crisismanagement team is hiervoor essentieel en van grote waarde voor je organisatie. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor crisisbeheersing, het zoveel mogelijk beperken van de schade en het herstel na de crisis.  Maar voor welke gebeurtenissen zet je zo’n team nou in? 
 

Voorbeelden van crises: waar moet je als organisatie op voorbereid zijn?

Om je een goed beeld te geven van welke gebeurtenissen kunnen uitmonden in een crisis, hebben we voorbeelden op een rij gezet waarbij je mogelijk een crisis management team (CMT) moet inzetten. En dat zijn situaties die misschien vaker voorkomen dan je denkt. Je zal er vast wat voorbij hebben zien komen in het nieuws. We hebben ze onderverdeeld in twee categorieën: gebeurtenissen die intern ontstaan en gebeurtenissen die vanuit de externe omgeving komen. 

Ontstaan binnen de organisatie
  • Brand: een deel van het bedrijfspand brand af. 
  • Er is een arbeidsongeval met heftige of dodelijke afloop, waarbij overheidsmaatregelen het voorbestaan van de organisatie in gevaar kunnen brengen. 
  • Een collega stuurt persoonsgegevens door naar de verkeerde groep mensen en heeft per ongeluk een datalek veroorzaakt. 
  • In de productie zijn fouten ontstaan, die leiden tot schade bij je consument. 
  • Financiële crisis: bijvoorbeeld een wanbetaler of fraude. 
  • Het personeel is ontevreden en gaat staken. 
  • Medicatie- of behandelvergissing met slechte afloop. 
  • Ongewenst gedrag van een medewerker.
  • Te weinig medewerkers hebben waardoor je niet meer kunt leveren als organisatie. 

Ontstaan buiten de organisatie
  • Er is een grote IT-storing waardoor je processen en systemen niet meer werken, niemand kan nog iets aan werk verzetten. 
  • De marketingcampagne die kortgeleden is gestart, valt slecht bij het publiek. 
  • Uitbraak van een pandemie of ziekte (denk aan corona-virus waardoor veel organisaties stil kwamen te liggen of het uitbreken van een besmettelijke ziekte als MRSA bij ziekenhuizen en zorginstellingen). 
  • Een klant of samenwerkingspartner dient een grote schadeclaim bij je in. 
  • De leverancier waarmee je samenwerkt heeft leveringsproblemen door een natuurramp, vastzittend schip, stakingen of politieke onrust. Daardoor kan jouw organisatie afspraken niet nakomen met klanten. 
  • In de media verschijnt een bericht die het imago van je organisatie kan schaden, denk aan een rechtszaak, klachten van klanten of een schandaal. 
  • In korte tijd valt er zoveel water dat de straat waar je organisatie gevestigd is onderloopt en je organisatie niet meer kan functioneren. 
  • Je organisatie is doelwit van een cybercrimineel, waardoor essentiële gegevens onbereikbaar zijn. 
  • Er worden veranderingen doorgevoerd in de regelgeving, die impact hebben op je bedrijfsprocessen. 
  • Omgevingsinvloeden: een aanslag of brand waarbij asbest vrij komt. 
  • Eén van de nutsvoorzieningen valt uit.
Wil je specifieke voorbeelden voor één van de volgende branches: zorg, onderwijs, horeca, cultuur, recreatie, retail, zakelijke dienstverlening of bouw, industrie? Bekijk dan deze infographic met voorbeelden van crises per sector.
 

Wat heb je nodig voor crisismanagement?

Er zijn verschillende zaken die je moet regelen als organisatie om goed crisismanagement te kunnen doen. Zo zijn een RI&E en goed BNO-beleid met daaruit voortvloeiend een crisisplan (bedrijfscontinuïteitsplan) en bedrijfsnoodplan belangrijk. Maar de sleutel tot goed crisismanagement is het team dat de crisis moet gaan beheersen. Het is belangrijk dat de juiste mensen in dit team zitten en dat ze goed voorbereid zijn, want het is niet niks. Een crisisteam moet kunnen presteren onder grote druk, want tijdens een crisis kan je zomaar eens onder een vergrootglas komen te liggen als organisatie. Onderdeel van het crisismanagement team zijn vaak de directie, de hoofd BHV’er en de verschillende managers van de afdelingen. Ook is er vaak een persvoorlichter bij betrokken.  

Het crisismanagement team werkt nauw samen met de BHV’ers van je organisatie. Daarin vervullen beide teams verschillende rollen. Zo zijn de BHV’ers verantwoordelijk voor de praktische uitvoering op de werkvloer, en houdt het CMT zich bezig met de bredere strategische aanpak. Daarom is het ook belangrijk dat er in protocollen wordt vastgelegd wie waar verantwoordelijk voor is. 
 

Bereid jouw organisatie voor

Het is belangrijk om adequaat te kunnen reageren in een crisissituatie, zodat je de crisis kunt oplossen en ervoor kunt zorgen dat de bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk voortgezet kunnen worden. Het crisismanagement team trainen en laten oefenen met realistische scenario’s is daarvoor essentieel; Het kan het verschil betekenen tussen gecontroleerd reageren en complete chaos. Bekijk welke voorbeelden op jullie van toepassing zouden kunnen zijn en bespreek deze eens in het crisismanagementteam. Wil je eens écht onder hoge druk oefenen, zoals in een echte crisis en jouw team optimaal voorbereiden? Plan dan een oefening crisismanagement in. 

Lees meer

  • De-escalerend werken bij agressie: zo houd je de situatie onder controle
    De-escalerend werken bij agressie: zo houd je de situatie onder controle
    Agressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die boos wordt omdat hij te lang moet wachten, een patiënt die gefrustreerd is over een behandeling, of een collega die zijn irritatie niet onder controle houdt. Vooral in sectoren als zorg (29,6%) en horeca (20%) krijgen medewerkers regelmatig te maken met ongewenst gedrag (NEA, 2023). Maar ook in andere sectoren zoals handel, onderwijs en bij de overheid ervaren werknemers ongewenst gedrag, variërend van frustratie-uitbarstingen tot verbale bedreigingen. Hoe ga je hiermee om zonder dat de situatie escaleert? Het antwoord ligt in de-escalerend handelen.
  • 10 vormen van agressie op de werkvloer
    10 vormen van agressie op de werkvloer
    Agressie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Een klant die scheldend de winkel verlaat, een collega die subtiel manipuleert of een leidinggevende die dreigt met ontslag als je niet doet wat hij wil; het zijn allemaal vormen van agressie. En niet alleen de vorm van agressie kan verschillen, maar ook de aard ervan. Daar kun je meer over lezen in ons artikel over frustratie agressie, witteboorden agressie en instrumentele agressie.
     
  • Hoe spreek je een collega aan op ongewenst gedrag?
    Hoe spreek je een collega aan op ongewenst gedrag?
    Een veilige werkomgeving begint bij respectvol gedrag. Maar wat als een collega grensoverschrijdend of ongewenst gedrag vertoont? Denk aan kleinerende opmerkingen, ongepaste grappen, lastig gedrag of pesterijen. Veel mensen vinden het lastig om zoiets uit te spreken uit angst voor een negatieve reactie of het schaden van de werkrelatie. Het kan spannend zijn om dit gesprek aan te gaan. Toch is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Hoe pak je dit op een effectieve én respectvolle manier aan?
  • Test je kennis: crisismanagement
    Test je kennis: crisismanagement
    Een bedrijfscrisis kan vele vormen aannemen: van negatieve publiciteit, de productie die stilvalt tot brand in het bedrijfspand. Als er een crisis uitbreekt, kan goed crisismanagement een reddingsboei in nood zijn voor organisaties. Het hebben van een goed voorbereid crisismanagementteam kan het verschil betekenen tussen complete chaos en gecontroleerd reageren. Maar hoe goed is jouw kennis over crisismanagement? Weet je waarom een organisatie een crisismanagementteam zou moeten hebben, of hoe zo'n team samenwerkt met een BHV-team?
  • De meerwaarde van oefenen een trainingsacteur tijdens een cursus
    De meerwaarde van oefenen met een trainingsacteur tijdens een cursus
    In veel beroepen krijgen mensen te maken met (seksueel)grensoverschrijdend gedrag, ongewenst gedrag of agressie. Van zorgprofessionals en receptionisten tot klantenservicemedewerkers of onderwijzers. Het volgen van een training kan helpen om te leren hiermee om te gaan. De impact van zo’n training is nog groter met de inzet van een professionele trainingsacteur. Maar waarom is dat nou zo waardevol? Wij leggen het je uit!
  • 25 voorbeelden van een crisis
    25 voorbeelden van een crisis
    Een crisis is een ernstige verstoring van de bedrijfscontinuïteit, die vaak onverwachts optreedt. De crisis kan het vermogen van een organisatie om normaal te functioneren, ernstig in gevaar brengen. Deze verstoringen kunnen voorkomen bij zowel kleine als grote organisaties, en kunnen uiteenlopen van financiële tegenslagen en cyberaanvallen tot natuurrampen en PR-schandalen. Elke sector wordt geconfronteerd met verschillende soorten uitdagingen en risico’s. Het vermogen van een bedrijf om adequaat te reageren op een crisis kan het verschil maken en de impact van een crisis beperken.
  • De integriteitsdriehoek: Een hulpmiddel tegen ongewenst gedrag
    De integriteitsdriehoek: Een hulpmiddel tegen ongewenst gedrag
    Ongewenst gedrag, zoals agressie, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten, is een uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben. Een van de manieren om dit gedrag te begrijpen en aan te pakken, is door gebruik te maken van de "integriteitsdriehoek". Dit model biedt handvatten om ongewenst gedrag te verminderen en te beheersen. In dit artikel bespreken we hoe de integriteitsdriehoek kan worden ingezet om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan.
  • Waarom goed crisismanagement voor elke organisatie essentieel is
    Waarom goed crisismanagement voor elke organisatie essentieel is
    Het is voor zowel grote als kleine organisaties van cruciaal belang om voorbereid te zijn op situaties die de bedrijfscontinuïteit kunnen verstoren. Denk aan natuurrampen, cyberaanvallen, leveringsproblemen of schandalen. Er zijn allerlei verschillende voorbeelden van interne of externe gebeurtenissen die invloed hebben over de bedrijfsvoering.  Zonder een geoefend Crisis Management Team (CMT) kan een organisatie ernstige schade oplopen of zelfs failliet gaan.

     
  • De impact van een crisis op een organisatie: Hier had je misschien nog niet aan gedacht
    De impact van een crisis op een organisatie: Hier had je misschien nog niet aan gedacht
    Elke organisatie, groot of klein, kan onverwachts geconfronteerd worden met een crisis. Of het nu gaat om een natuurramp, een cyberaanval, leveringsproblemen of een reputatieschade, de impact kan enorm zijn en de bedrijfscontinuïteit verstoren. Het begrijpen van deze gevolgen is belangrijk voor directies en managementteams, zodat de juiste maatregelen kunnen nemen. In dit artikelen leggen we uit wat de impact van een crisis kan zijn en waarom het essentieel is om je als organisatie goed voor te bereiden.
     

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.