SIRE campagne tegen onaardig gedrag #DOESLIEF

dinsdag 5 maart 2019
We zijn steeds minder aardig tegen elkaar. Op straat, in de supermarkt, op social media, in het openbaar vervoer en in het verkeer. Daarom is SIRE maandag 4 maart gestart met de campagne #DOESLIEF om Nederlanders bewust te maken van hoe we dagelijks met elkaar omgaan.

Groot en klein onaardig gedrag

De #DOESLIEF campagne confronteert Nederland met groot en klein onaardig gedrag. Bumperkleven, treiteren van OV-medewerkers, voordringen in de trein, geluidsoverlast en schelden en haatberichten op social media.

Cijfers waaruit blijkt dat we onaardiger tegen elkaar zijn geworden

  • Jaarlijks wordt 8% van de OV-medewerkers bespuugd
  • 146.571 scheldtweets met het woord ‘kanker’ in 2018
  • 72% van de weginspecteurs krijgt regelmatig de middelvinger
  • Elkaar voor laten gaan in het verkeer: in 10 jaar tijd met 26% afgenomen
  • 37% van de OV-medewerkers wordt getreiterd door passagiers
Cijfers waaruit blijkt dat we onaardiger tegen elkaar zijn geworden

#DOESLIEF

“We zijn steeds minder aardig voor elkaar”, stelt SIRE-directeur Lucy van der Helm. “En vaak hebben mensen hun onaardige gedrag niet eens door. Met de #DOESLIEF (doe eens lief) campagne hopen we dat mensen zich realiseren dat onaardig gedrag nergens voor nodig is en kwetsend voor de ander is. Met ‘DOESLIEF’ spoort SIRE Nederland aan om elkaar met één woord aan te spreken op onaardig gedrag. Daarmee willen we Nederland een beetje mooier en liever maken.”

Top 5 onaardig gedrag volgens SIRE

1.  In het verkeer
2.  Op social media
3.  ​In het openbaar vervoer
4.  In de politiek
5 . In de supermarkt

VAN ONAARDIG GEDRAG NAAR AGRESSIE OF ANDER ONGEWENST GEDRAG

Onaardig gedrag kan uitmonden in agressie of ander ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe ga je daar mee om? Veiligheidstrainingen.nl heeft een cursus voor organisaties die hiermee te maken krijgen. Tijdens de incompany cursus omgaan met agressie en ongewenst gedrag leer je professioneel handelen bij ongewenst, ongepast of zelfs agressief gedrag. 

Lees meer

  • Onderzoek ervaringen van cursisten na deelname cursus Omgaan met ongewenst gedrag
    Onderzoek ervaringen van cursisten na deelname cursus Omgaan met ongewenst gedrag
    Om meer inzicht te krijgen in ongewenst gedrag op de werkvloer, hebben wij een onderzoek uitgevoerd onder onze cursisten. We willen beter begrijpen waarom zij de training volgen, uit welke sectoren zij komen, welke vormen van ongewenst gedrag zij ervaren en hoe vaak dit voorkomt. Daarnaast onderzoeken we hoe onze training wordt ervaren en of de geleerde technieken daadwerkelijk toepasbaar en effectief zijn in de praktijk. Zo wij onze dienstverlening blijven verbeteren.  
  • Hoe het EO-programma ‘Black-out’ organisaties inzicht biedt in de impact van langdurige stroomuitval en de bedrijfscrisis die kan ontstaan.
    EO-programma ‘Black-out’ geeft inzicht in de impact van langdurige stroomuitval op organisaties en hoe dit kan leiden tot bedrijfscrises
    Op maandag 11 november werd op NPO1 het programma ‘Black-out’ uitgezonden. Een fictief journaal waarin inzicht werd gegeven in wat er gebeurt als in Nederland langdurig de stroom uitvalt. Gemaakt in samenwerking met de overheid, waaronder verschillende ministers en de gemeente Utrecht. Niet alleen de gevolgen voor mensen werden zichtbaar, ook werd inzichtelijk gemaakt wat de impact hiervan is voor organisaties. Een goed voorbeeld van een crisissituatie die een bedrijfscrisis kan veroorzaken. Of je nou fietsenmaker of bakker bent, in de retail werkt, agrarische sector of de logistiek. Het heeft op alle branches en organisaties impact.
  • NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    Kwetsende scheldpartijen, agressie, bedreiging, intimidatie, discriminatie en ongewenst gedrag: dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit nog steeds voor, ook op de werkvloer. Het CBS en TNO voerden in 2023 wederom, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ‘Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het rapport publiceerden ze in 2024. De cijfers? Die liegen er niet om. Daarom is het goed om als organisatie te weten wat je kunt, of misschien zelfs móet, doen om je medewerkers te beschermen.
  • BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV.NL doopt de zomermaanden om tot BHV opfrisweken. Heel juli en augustus staan in het teken van het opfrissen van kennis en vaardigheden. 
  • Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Wil jouw organisatie in 2024 aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar kunnen jullie wel wat inspiratie gebruiken? We delen graag de succesvolle veiligheidsinitiatieven van andere bedrijven met je, zodat jouw organisatie vol goede ideeën dit nieuwe jaar tegemoet kan. Zoals het organiseren van een BHV-dag, het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid, het versterken van de bedrijfsnoodorganisatie en effectieve methoden om ongewenst gedrag aan te pakken.
  • Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    In maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
  • Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
    Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
  • BHV helpt je de balans op te maken
    BHV.NL helpt je de balans op te maken: hoe veilig is jouw organisatie?
    Hoe veilig is jouw organisatie?
  • Nederlandse overheid komt met actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
    Nationaal actieplan seksueel ongewenst gedrag in aantocht
    Wat kun (en moet) jij doen als werkgever?

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.