Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

maandag 14 augustus 2023
In maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.

Valt het maken van ongepaste grappen onder seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag omvat elke vorm van ongewenst seksueel gedrag dat de grenzen van een persoon schendt, zoals ongevraagde aanrakingen of seksueel suggestieve opmerkingen, en kan ernstige fysieke en emotionele gevolgen hebben voor de slachtoffers. Maar het onderzoek toont aan dat Nederlanders seksueel grensoverschrijdend gedrag voornamelijk associëren met fysieke handelingen. Bijna alle respondenten (98%) beschouwen het ongewenst aanraken van geslachtsdelen, billen of borsten van een ander als seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Andere vormen die hoog scoorden waren:
  • Het delen van seksueel getinte berichten of foto's zonder toestemming (89%),
  • Het stellen van intieme vragen (77%),
  • Het maken van ongewenste seksueel getinte of flirterige opmerkingen (71%),
  • Het maken van ongepaste grappen (60%),
  • Nafluiten op straat (39%).

Hoe vaak komt het voor op de werkvloer?

Nederlanders associëren seksueel grensoverschrijdend gedrag vooral met het uitgaansleven (84%) en online platformen zoals sociale media (81%). Van de respondenten gelooft bijna de helft (49%) dat dit gedrag vaak of heel vaak voorkomt op de werkvloer. Interessant genoeg dachten respondenten tussen de leeftijd van 25 en 40 jaar vaker dat seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voorkomt dan jongere of oudere mensen.

Hoeveel mensen krijgen hiermee te maken en wie maakt zich er schuldig aan?

Een groot aantal Nederlanders (50%) gaf aan dat ze zelf wel eens te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De cijfers laten zien dat vrouwen (73%) veel vaker slachtoffer zijn dan mannen (23%). Bovendien erkende 13% van de respondenten dat ze dit gedrag zelf wel eens hadden vertoond, terwijl 17% het niet zeker weet. Vooral in de leeftijdsgroep tussen de 35 en 49 jaar. Mannen (21%) gaven vaker aan dat ze zich hier schuldig aan maakten in vergelijking met vrouwen.

Moet er harder worden opgetreden?

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) beschouwt seksueel grensoverschrijdend gedrag als een serieus probleem, waarvan 68% van mening is dat er harder tegen opgetreden moet worden. Een interessante bevinding was dat 40% van de respondenten gelooft dat dit gedrag in de afgelopen 5 jaar is toegenomen, wat mogelijk komt doordat er veel media-aandacht voor is geweest. Maar jongere respondenten (18-49 jaar) en theoretisch geschoolde mensen geloofden vaker dat het gedrag juist was afgenomen, in tegenstelling tot de oudere generatie.

Organisaties spelen een belangrijke rol

Het onderzoek van I&O Research toont aan dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een relevant en actueel probleem is in Nederland. Een overweldigende meerderheid van de Nederlanders (84%) is van mening dat organisaties waar seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, een grote verantwoordelijkheid hebben bij het verminderen ervan. Een mogelijke aanpak die werd voorgesteld was het aanbieden of verplichten van cursussen, zoals de cursus "Omgaan met Ongewenst Gedrag". Dit zou organisaties kunnen helpen om bewustwording te vergroten en medewerkers te onderwijzen over respectvol gedrag en het creëren van een veilige werkomgeving.

Hoe treed je op als ongewenst gedrag voorkomt?

Tijdens een de cursus Omgaan met ongewenst gedrag leren medewerkers hoe je op een veilige en respectvolle manier met mensen kan omgaan die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Ze leren hoe je ongewenst gedrag kan herkennen, op welke manier je het beste je grenzen kan aangeven en hoe je omgaat met verschillende vormen van ongewenst gedrag zonder dat je de relatie met de klant, patiënt, bezoeker of collega beschadigd. Deze cursus is individueel te volgen of kan incompany worden gegeven.

 

Lees meer

  • Hoe het EO-programma ‘Black-out’ organisaties inzicht biedt in de impact van langdurige stroomuitval en de bedrijfscrisis die kan ontstaan.
    EO-programma ‘Black-out’: inzicht in de impact van langdurige stroomuitval op organisaties en mogelijke bedrijfscrises.
    Op maandag 11 november werd op NPO1 het programma ‘Black-out’ uitgezonden. Een fictief journaal waarin inzicht werd gegeven in wat er gebeurt als in Nederland langdurig de stroom uitvalt. Gemaakt in samenwerking met de overheid, waaronder verschillende ministers en de gemeente Utrecht. Niet alleen de gevolgen voor mensen werden zichtbaar, ook werd inzichtelijk gemaakt wat de impact hiervan is voor organisaties. Een goed voorbeeld van een crisissituatie die een bedrijfscrisis kan veroorzaken. Of je nou fietsenmaker of bakker bent, in de retail werkt, agrarische sector of de logistiek. Het heeft op alle branches en organisaties impact.
  • NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    Kwetsende scheldpartijen, agressie, bedreiging, intimidatie, discriminatie en ongewenst gedrag: dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit nog steeds voor, ook op de werkvloer. Het CBS en TNO voerden in 2023 wederom, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ‘Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het rapport publiceerden ze in 2024. De cijfers? Die liegen er niet om. Daarom is het goed om als organisatie te weten wat je kunt, of misschien zelfs móet, doen om je medewerkers te beschermen.
  • BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV.NL doopt de zomermaanden om tot BHV opfrisweken. Heel juli en augustus staan in het teken van het opfrissen van kennis en vaardigheden. 
  • Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Wil jouw organisatie in 2024 aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar kunnen jullie wel wat inspiratie gebruiken? We delen graag de succesvolle veiligheidsinitiatieven van andere bedrijven met je, zodat jouw organisatie vol goede ideeën dit nieuwe jaar tegemoet kan. Zoals het organiseren van een BHV-dag, het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid, het versterken van de bedrijfsnoodorganisatie en effectieve methoden om ongewenst gedrag aan te pakken.
  • Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
    Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
  • BHV helpt je de balans op te maken
    BHV.NL helpt je de balans op te maken: hoe veilig is jouw organisatie?
    Hoe veilig is jouw organisatie?
  • Nederlandse overheid komt met actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
    Nationaal actieplan seksueel ongewenst gedrag in aantocht
    Wat kun (en moet) jij doen als werkgever?
  • BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    Bij BHV.NL staat de zomer weer in het teken het opfrissen van kennis en vaardigheden. Want jaarlijks je kennis opfrissen kan van levensbelang zijn.
  • Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht
    Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht
    1 op de 5 vrouwelijke medewerkers van 15 tot 25 jaar krijgt op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. De enquête is afgenomen in het laatste kwartaal van 2021 bij 50.000 medewerkers van 15 tot 75 jaar. Daarbij is het opvallend dat dit ongewenste gedrag het vaakst van externe personen komt, zoals klanten, patiënten, leerlingen en passagiers. Beroepsgroepen met veel persoonlijk contact zijn extra kwetsbaar. Denk aan verpleegkundigen, verzorgenden, kassamedewerkers en horecapersoneel. Hoeveel van deze onjuist bejegende vrouwen werken bij jouw organisatie, denk je? En nog belangrijker: hoe kun je deze groep helpen dit ongewenste gedrag te voorkomen of om te buigen? 

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.