Onderzoek ervaringen van cursisten na deelname cursus Omgaan met ongewenst gedrag

woensdag 5 maart 2025
Om meer inzicht te krijgen in ongewenst gedrag op de werkvloer, hebben wij een onderzoek uitgevoerd onder onze cursisten. We willen beter begrijpen waarom zij de training volgen, uit welke sectoren zij komen, welke vormen van ongewenst gedrag zij ervaren en hoe vaak dit voorkomt. Daarnaast onderzoeken we hoe onze training wordt ervaren en of de geleerde technieken daadwerkelijk toepasbaar en effectief zijn in de praktijk. Zo wij onze dienstverlening blijven verbeteren.  
Uit ons onderzoek blijkt dat 50% van de respondenten ziet dat zijn of haar organisatie actief bezig is met een gedragscode. Tegelijkertijd geeft 19% aan dat hun organisatie hiermee bezig is, maar dat zij hier verder niets over horen. Opvallend is dat 22% van de respondenten niet weet of er überhaupt een gedragscode bestaat binnen hun organisatie.  

Een gedragscode is voor ieder bedrijf relevant omdat het duidelijke richtlijnen biedt voor professioneel en respectvol gedrag, maar alleen een code hebben is niet genoeg—medewerkers moeten weten wat erin staat en begrijpen hoe ze het in de praktijk toepassen om een veilige en integere werkomgeving te waarborgen. 

In het onderwijs geeft 42% van de respondenten aan dat er een gedragscode is, maar dat er verder weinig communicatie over plaatsvindt. Binnen de zorgsector weet 26% niet of hun organisatie een gedragscode heeft opgesteld. 

 

Beoordeling en aanbeveling van de training

Onze training Omgaan met ongewenst gedrag wordt door 76% van de respondenten aanbevolen aan collega’s. In specifieke sectoren zijn deze cijfers nog hoger: 90% van de respondenten uit de retailsector en 84% uit de zorgsector raden de training aan. De cursus krijgt gemiddeld een 8 als beoordeling, en 98% van de respondenten geeft aan dat de cursus handige tips biedt om met ongewenst gedrag om te gaan. 
Uit ons onderzoek blijkt dat 63% van de respondenten vóór de cursus al te maken heeft gehad met een vorm van ongewenst gedrag. Van deze groep bestaat 69% uit vrouwen en 30% uit mannen. 

Wat betreft de sectoren waar ongewenst gedrag voorkomt, blijkt dat 32% van de respondenten uit de zorg komt, 22% uit horeca, cultuur en recreatie, en 12% uit het onderwijs. Opvallend is dat mannelijke respondenten vaker te maken krijgen met discriminatie dan met seksuele intimidatie, terwijl vrouwelijke respondenten vaker te maken krijgen met seksuele intimidatie dan met fysieke agressie. 

Daarnaast geven respondenten aan dat ongewenst gedrag het vaakst wordt vertoond door klanten en bezoekers. In de overheidssector wordt ongewenst gedrag echter het meest ervaren door collega’s. 

Ongewenst gedrag op de werkvloer kan op veel manieren voorkomen, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, machtsmisbruik, buitensluiten, roddelen, chantage en online intimidatie. Dit soort gedrag zorgt voor een onveilige werksfeer, kan het welzijn van medewerkers negatief beïnvloeden en de samenwerking binnen een team verstoren. 

 

Effectiviteit van de training

Van de respondenten die fysieke agressie hebben meegemaakt, voelt 68% zich zelfverzekerder na het volgen van onze cursus. Voor respondenten die nooit ongewenst gedrag hebben meegemaakt, was de belangrijkste motivatie om de cursus te volgen om voorbereid te zijn als het ooit gebeurt. 

Het oefenen met een trainingsacteur wordt door 87% van de respondenten als van meerwaarde gezien. Van de groep die het oefenen met een trainingsacteur nuttig vond, voelt 74% zich zelfverzekerder na de cursus. Daarnaast geeft 81% van de respondenten aan dat ze ongewenst gedrag sneller en beter kunnen herkennen na het volgen van de cursus. Dit percentage ligt bij vrouwen op 72%. 

In onze trainingen laten we je niet alleen kennismaken met de theorie, maar vooral ook ervaren hoe jij reageert op bepaald gedrag. En dat doet iets met je. Net als bij een film: je wéét dat het nep is, maar je lichaam reageert alsof het echt is. Dát is waarom oefenen met een trainingsacteur werkt. Je voelt spanning en emoties, maar in een veilige setting waarin je kunt leren. Het grote voordeel? Je kunt de situatie stopzetten, herhalen en terugspoelen, zodat je sterker wordt in lastige situaties. 

Bovendien geeft 82% van de respondenten aan dat zij de geleerde technieken konden toepassen op het moment dat zij met ongewenst gedrag werden geconfronteerd. Voor 82% van deze groep had hun reactie het gewenste effect. 

 

Conclusie

Ons onderzoek laat zien dat de training Omgaan met ongewenst gedrag een grote meerwaarde biedt voor werknemers in diverse sectoren. Deelnemers voelen zich zelfverzekerder, herkennen ongewenst gedrag sneller en kunnen effectieve technieken toepassen in de praktijk. Dit onderstreept het belang van het trainen van werknemers in het omgaan met ongewenst gedrag en het bevorderen van een veilige en respectvolle werkomgeving. 

Lees meer

  • Hoe het EO-programma ‘Black-out’ organisaties inzicht biedt in de impact van langdurige stroomuitval en de bedrijfscrisis die kan ontstaan.
    EO-programma ‘Black-out’ geeft inzicht in de impact van langdurige stroomuitval op organisaties en hoe dit kan leiden tot bedrijfscrises
    Op maandag 11 november werd op NPO1 het programma ‘Black-out’ uitgezonden. Een fictief journaal waarin inzicht werd gegeven in wat er gebeurt als in Nederland langdurig de stroom uitvalt. Gemaakt in samenwerking met de overheid, waaronder verschillende ministers en de gemeente Utrecht. Niet alleen de gevolgen voor mensen werden zichtbaar, ook werd inzichtelijk gemaakt wat de impact hiervan is voor organisaties. Een goed voorbeeld van een crisissituatie die een bedrijfscrisis kan veroorzaken. Of je nou fietsenmaker of bakker bent, in de retail werkt, agrarische sector of de logistiek. Het heeft op alle branches en organisaties impact.
  • NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    NEA 2023: dit zijn de cijfers van ongewenst gedrag op de werkvloer
    Kwetsende scheldpartijen, agressie, bedreiging, intimidatie, discriminatie en ongewenst gedrag: dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit nog steeds voor, ook op de werkvloer. Het CBS en TNO voerden in 2023 wederom, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ‘Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het rapport publiceerden ze in 2024. De cijfers? Die liegen er niet om. Daarom is het goed om als organisatie te weten wat je kunt, of misschien zelfs móet, doen om je medewerkers te beschermen.
  • BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV opfrisweken bij BHV.NL
    BHV.NL doopt de zomermaanden om tot BHV opfrisweken. Heel juli en augustus staan in het teken van het opfrissen van kennis en vaardigheden. 
  • Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
    Wil jouw organisatie in 2024 aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar kunnen jullie wel wat inspiratie gebruiken? We delen graag de succesvolle veiligheidsinitiatieven van andere bedrijven met je, zodat jouw organisatie vol goede ideeën dit nieuwe jaar tegemoet kan. Zoals het organiseren van een BHV-dag, het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid, het versterken van de bedrijfsnoodorganisatie en effectieve methoden om ongewenst gedrag aan te pakken.
  • Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
    In maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
  • Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
    Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
  • BHV helpt je de balans op te maken
    BHV.NL helpt je de balans op te maken: hoe veilig is jouw organisatie?
    Hoe veilig is jouw organisatie?
  • Nederlandse overheid komt met actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
    Nationaal actieplan seksueel ongewenst gedrag in aantocht
    Wat kun (en moet) jij doen als werkgever?
  • BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
    Bij BHV.NL staat de zomer weer in het teken het opfrissen van kennis en vaardigheden. Want jaarlijks je kennis opfrissen kan van levensbelang zijn.

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.